Amalfikusten – Italiens vackraste kust

En mängd restauranger och pizzerior i Sverige bär namnet Amalfi. Därför känner många svenskar till namnet men de som inte varit på kusten söder om Rom kanske inte riktigt vet vad Amalfi står för. Många anser att kusten här är den allra vackraste i hela Italien. Det vill inte säga lite då landets gränser till största delen gränsar mot vatten.

Från Rom kommer man ner till Neapel där den tjusiga Neapelbukten Golfo di Napoili tar sin början. Redan där blir man överväldigad av det vackra landskapet med dess små stränder och vikar. Ibland är det flackt uppåt land men emellanåt sticker kusten brant uppåt. När man seglat eller rest på annat sätt, förbi Sorrentohalvön kommer man runt till Amalfikusten. Den sträcker sig drygt 3 mil från den lilla staden Positano med några tusen invånare till Vietri sul Mare. Seglar man dit är det en utmärkt plats att gå iland för en tid på landbacken, kanske ett trevligt litet hotell?

Sevärdheter

Vill man fotvandra på halvön måste man gå runt norrsidan om bergen och dela upp sträckan på några dagsetapper eftersom hela sträckan blir 62 kilometer. Castello di Arechi är absolut värt ett besök om man är beredd på att klättra lite. Kastellet är dock försett med några moderna spångar så det blir inte riktigt besvärligt. I vart fall inte så tungt arbete som alla stenbumlingar krävt att släpa på när borgen eller slottet byggdes på medeltiden. Med 300 meter över havsytan utgör byggnaden en mäktig pjäs när man kommer från havssidan. Ännu mer känt är Hantera det Bastiglia, det vakttorn som byggdes omkring år 1075 av prins Longobard Gisulfo II. Det ligger en bit inåt landet cirka 6 kilometer från Vietri sul Mare. För att hålla oss kvar i Positano så har John Steinbeck skrivit en avhandling om staden, bland annat emigrerade många härifrån till Australien under 1800-talet.

Läckerheter

Det finns de som anser att den napolitanska maten är bäst även om fler delar av Italien vill utropa sig som mästare. Dock finns en ganska klar övervikt bland utländska bedömare som utser Napoli och dess trakt till att vara speciellt med sina omfångsrika rätter och smakfulla kreationer. På caféer invid piazzan kan en babà avnjutas. Det är en sockerkaka som dränkts in med rom. Inte så sött? Då väljer man en fogliatella, smördegsinbakad skapelse som är himmelsk. I delikatessbutiker kan man exempelvis finna follarelli. Små knyten med varierande innehåll som fikon och apelsinskal som kanderats, allt omlindat med citrusblad. Buffelmozarellan härifrån får man inte missa, den är så himmelskt mjuk och god att man nästan svimmar. Allt börjar med traktens pizza naturligtvis. Till mer matigt och eftersom vi är vid havet väljer man bäst en pasta med musslor. Bästa restaurangerna:

  • A’Sciula
  • L’Antica Trattoria
  • La Tradizione
  • Pasticceria Scaturchio
  • Pizzeria Trianon da Ciro
  • Ristorante Mimì Alla Ferrovia
  • Ristorante Amici Miei