Milano – Modestaden

Paris var staden där modet föddes någon gång bak i tiden, men numer är det Milano som är huvudstad vad mode beträffar. För mer än 100 år sedan startade modehuset Prada här och det kan sägas bli grundstenen för dagens modecentra. De har dragit åt sig andra väl kända och mindre kända modeskapare till ett koncentrat som kallas Quadrilatero, en kvadrat av byggnader avgränsade av gatorna Corso Venezia, Via Della Spiga, Via Montenapoleone och Via Monzoni. I Galleria Vittorio Emanuele II kan man shoppa och koppla av eller fresta gommen på restauranger eller caféer. Den kulturintresserade kan dessutom ta sig en guidad tur i katedralen Duomo di Milano som är världens näst största, med längd som en och en halv fotbollsplan har den plats för 40 000 åhörare.

Konkurrens i mode

Givetvis måste man vid vistelse i Milano besöka och beundra Pradas egen butik som ligger i den ovan nämnda gallerian. Företaget startades av Mario Prada år 1913 under namnet Fratelli (bröderna) Prada med inriktning endast på produkter av skinn. Efter hans död har svärdottern och därefter hennes dotter tagit över verksamheten och det är nu hon, Miuccia Prada som helt driver företaget. Numer finns många modehus i Milano som konkurrerar, bland andra Armani (Giorgio från Piacenza) och Dolce & Gabbana som grundades i Milano för drygt 30 år sedan. Även Gianni Versace har modehus i Milano men han mördades för 20 år sedan invid sitt eget hus i Miami, Florida. Nu ägs firman av Allegra Versace (som var 12 år gammal när hon tog över) men drivs av hennes mor.

 

Billigare på outlet

Den som håller hårt i plånboken bör inrikta sig på någon av de två perioder då stora reor pågår. Dessa startar på lördagar under första veckan i juli eller januari. De som upplevt ruschen vittnar om att folk verkligen går ”bananas” under dessa dagar. Exklusiva kläder och accessoarer säljs med upp till hela 70 procents rabatt. Skulle man komma till Milano under andra tider och har en lägre budget kan man fara ut till outlet cirka en timmes utfärd. Där ståtar ett komplex med namnet Seravalle Designer Outlet vilken innehåller mer än hundra olika butiker.

Glöm inte maten

Far man runt bland butiker måste man även stilla törst och hunger. Ett tips som ligger i klassen både pizzeria och konditori är Princi Bakery Piazza XXV med priser i mellanklass. Vill man ha något mer matigt kan kanske Rizzocomeacasa Rizzo Come A Casa på Via Varesina passa. Finare middagar äter man på Seta som har en innergård med utebord eller också kan man sitta under tak inne. Restaurangen ligger på Via Andegari. Ett ställe högt upp med fantastisk utsikt och pool är Ceresio 7 Pools & Restaurant som ligger på gatan med samma namn. Mellanmål i form av frukt eller små rätter finns exempelvis på matmarknaden inom Viale Papiniano marknad.