Rom – En guide till huvudstaden

Välkommen till den ultimata guiden för Rom, Italiens huvudstad och en helt fantastisk stad för dig som vill uppleva Italien på en plats fylld med sevärdheter och fantastisk mat. Oavsett om det här kommer att bli ditt första besök i staden eller om du har varit där förut finns det mycket att uppleva och Rom är väl värt ett besök.

Rom är en stad fylld med historia, god mat, dryck och otroligt vackra platser. Det är en sån där stad där du kan strosa runt i mysiga kvarter i all evighet, dricka drinkar vid små torg, kasta mynt i en av världens kändaste fontäner eller varför inte åka till Vatikanen för att se efter om påven är där eller besöka Colosseum. Om det är första gången i en stor stad kan det kännas svårt att veta i vilken del av staden en ska börja.

Rom har mycket att erbjuda och om du har tid kan jag definitivt rekommendera att skippa kollektivtrafiken och gå mellan allt du vill se. Självklart kan det här innebära ganska långa sträckor men det ger dig möjlighet att se mer av staden och det finns många ställen att pausa på för mat eller något att dricka.  I den här guiden finns en massa tips om vad du definitivt inte får missa under ditt besök i staden.

Vart ska jag bo?

Det här med att hitta boende i en stor stad kan kännas förvirrande och väldigt svårt. Beroende på budget finns det många alternativ, allt från hostel där du delar rum med andra för ett billigt pris till fina hotell med hög standard. Tänk på att läsa recensioner innan du bokar och tänk på viktigt det är att bo centralt. Området runt centralstationen är fyllt av boende i olika prisklasser och därifrån kan du lätt ta dig runt i staden både till fots eller via genom stadens tunnelbanesystem.

Vad bör jag se?

Rom är en stad fylld med platser värda ett besök, men det finns såklart vissa som är ett måste. Du bör absolut inte missa Colosseum och intilliggande Roman forum, oavsett om du vill betala för ett besök eller bara se byggnaden från utsidan. Missa inte heller Fontana di Trevi, den omtalade fontänen ständigt fylld med turister, den är mäktig och väl värt ett besök. En annan känd plats värt ett besök är Vatikanen, oavsett om du har tänkt gå in i byggnaderna eller bara se platsen från utsidan. Om du gillar att gå upplevs staden bäst till fots, det finns så otroligt många mysiga gator, områden och platser värda ett besök som du lätt missar om du fokuserar på att snabbt ta dig till nästa stora sevärdhet.

Vart ska jag äta?

Vad du ska äta i Rom är nog en självklarhet för de flesta, Italien är ett land fyllt av pasta, pizza och gelato. Ett område väl värt ett besök för mat och dryck är Trastevere, ett område med små vackra gator fyllda med mat i alla prisklasser och flera barer. Området är känt för att ha fantastisk mat på alla restauranger, så ta dig tid att gå runt och känna av stämningen och välj det som känns rätt – du kommer inte att bli besviken.  Undvik restauranger precis vid de största turistattraktionerna, dessa är ofta överprisade. Ta dig istället mot områden med mysiga smågator – det finns gott om dem.