Bra att tänka på inför Italienresan

Italien är knappast ett land där allt känns helt främmande. Men då en del betydelsefulla skillnader fortfarande finns kan det vara bra att veta ett och annat innan man ger sig av.

Ojordade kontakter

Vi tar med oss allt mer elektronik när vi är ute och reser idag. Av denna anledning är det alltid smart att kolla upp vilka typer av eluttag man kommer att stöta på när man reser. Medan våra vanliga stickkontakter passar även i Italien kommer de mest troligt vara ojordade. Att därför ta med sig en jordad adapter är ett mycket klokt val.

Butiker och öppentider

Att veta hur det står till med öppentider är alltid bra innan man anländer. De mest traditionella öppentiderna man kommer att se i Italien är 09.30-13.00 och 16.00-20.00, på grund av siestan. Men på senare tid finns det fler och fler som även är öppen mellan 13.00-16.00. Söndagar är väldigt mycket stängt, vilket inkluderar matbutiker. Att göra sina inköp på lördagen är därmed viktigt att komma ihåg.

Åka tåg

Planerar man på att åka runt i Italien med tågen är det bra att ha koll på vilket typ av tåg man kan välja mellan:

  • Locale – långsamma tåg som stannar på alla stationer längst sträckan.
  • Diretto – ett missvisande namn då även de stannar längst sträckan och fortfarande är ganska långsamma.
  • Espresso – stannar vid större stationer.
  • Rapido – stannar endast i stora städer.
  • Super rapido – snabbare variant av rapido.

Dricka vattnet

I det stora hela går det bra att dricka kranvattnet i Italien. Men det har ett rykte att inte vara speciellt gott. Många italiernare väljer sitt vatten antingen från den lokala källan eller köper mineralvatten.

Solen på sommaren

Sommarmånaderna är väldigt härliga i Italien. Men med mycket sol kommer också stor risk för solbränna. Se till att ha tillräckligt med solskydd vid utomhusaktiviteter och drick gott om vatten för att inte torka ut.