Skidåkning i Italien

Landet är känt för mycket, inte minst för sina vintersportorter i norr. Mer än trettio orter är mål för skidåkning både på längden och utför. Mest känt är en del ställen där alpina världscupen huserat i många år. Vi skall här titta närmare på några av dem. 

Madonna di Campiglio

Ligger cirka 20 mil nordöst om Milano med högsta punkt 1 515 meter över havet. Ortens backar ingår i bergskedjan Dolomiterna beläget vid foten av Brentamassivet. Snöparken är på omkring fem hektar och bjuder på flera typer av backar. Området är känt både för sin skönhet men även skidåkningskapacitet. För oss svenskar är den kanske kär av den anledningen att Ingemar Stenmark här tog sin första världscupseger i december 1974.

Val di Fiemme

Mest känd som återkommande plats för världscupen i längdskidåkning men även den alpina delen kör ofta tävlingar här. Kommande evenemang är i januari 2018 då det körs dels 15 kilometer och jaktstart backe. Senaste VM avgjordes här år 2013 och dessförinnan både 1991 och 2003. Man kan säga att Val di Fiemme är Italiens motsvarighet till svenska Falun i kombination med Åre men allt på en enda plats.

Italien

Val Gardena

I nordöstra Italien mot gränsen till Schweiz i själva hjärtat av Dolomiterna. Här ligger över 1 200 kilometer pist med omkring 450 liftar. Backarna är breda, välpreparerade med underbara vyer och en atmosfär som inte går av för hackor. Här är det bäst solchanser (300 dagar per år) för dyrkarna samtidigt som dess otaliga restauranger förgyller gommen och barerna värmer själen. Alpina VM avgjordes här 1970, det var före Ingemar Stenmarks tid men kampen mot storfavoriten italienaren Gustavo Thöni i slutfinalen om världscupen 1974 går till historien. Ingemar var på väg mot segern när han fastnade i en port. De 50 000 åskådarna gav till ett sus men hyllade sedan Thöni som världsmästare. Miljonerna framför tv-apparaterna hemma i Sverige suckade men var nog ändå tagna av Ingemars framfart och det skulle ju bli mer.

Italien

Mer i norra Italien: Bormio och Santa Caterina

Är kanske mindre kända men alpint i toppklass har körts här och backarna lockar massor med turister. Orterna ligger i Lombardiet mellan Alperna och Poslätten mot floden Po. I Italien måste man även ha de inhemska specialiteterna även om vi har mycket av den varan även i Sverige. Men rätt mat på rätt plats smakar så mycket mer. Pizzan är given, pastan likaså. Skillnaden mot söderut är att rätter som exempelvis risotto är mer förekommande i norr. Man använder mer smör, kryddar mildare och är i viss mån influerat av det österrikiska mer kraftigare och bastantare maträtter. Smöret är vanligare än olivolja då boskapen är mer talrik här och olivlundarna färre. Men i liket med övriga Italien är ostar som gorgonzola, mozzarella och parmesan rikligt förekommande i rätterna. Av vinerna är Lambrusco, Valtellina Superiores viner, eller fruktiga viner från producenter som Barboglio de Gaiocelli, Monte Rossa och Bellavista.