Gardasjön – Natur, kultur och gott vin

Italiens största insjö Gardasjön har länge varit ett populärt resmål. Under sommarmånaderna samlas kändisar, kungligheter, naturälskare och livsnjutare för att ta del av allt som byarna och städerna runt Gardasjön har att erbjuda. Här finns oändliga möjligheter att göra vandringar, båtturer, kulinariska upptäckter eller bara njuta av den fantastiska naturen runt sjön.

Aktiv semester i naturen

Gardasjön lämpar sig mycket väl för både vindsurfing och segling. Sydliga och nordliga vindar skapar perfekta förhållanden och dessutom är norra delen av sjön avstängd för båttrafik vilket gör att vindsurfare gärna samlas här. För dig som vill vandra eller göra cykelturer finns det ett stort antal leder i bergen runt sjön. Svårighetsgraderna varierar och det finns något för alla.

Kultur, mat och vin

Flera av byarna runt Gardasjön har en rik kulturhistoria. Den kulturelle kan besöka medeltida konstnärsbyar, kyrkor, vallgravar och slott. Inom bekvämt avstånd ligger även staden Verona dit folk vallfärdar för att se Romeo och Julias balkong. Italien är känt för sina goda mat och viner. I byarna och städerna runt Gardasjön finner du allt av det goda som Italiens kök kan erbjuda. Klimatet här är perfekt för både vin- och olivodlingar. Olivoljan spelar en mycket stor roll i den italienska matlagningen och oljan från detta område sägs vara en av de bästa. Här finns mängder av vinodlingar och det kanske mest kända vinet härifrån är Bardolino som kommer från orten med samma namn. För dig som vill bekanta dig närmare med områdets mat- och vinkultur finns det flera spännande turer att göra. Det finns både cykel- och bilrutter som inkluderar besök på vingårdar som även serverar ett urval av ortens delikatesser. Du kan även delta i matlagningskurser där du lär dig den italienska kokkonstens grunder och lär dig använda basilika, oregano och vitlök på italienskt vis. I orterna Bardolina, Sirmione och Riva del Garda kan du besöka marknader där du finner kryddor, ost och annat gott.

Var ska jag bo?

Nago – Turbole sul Garda vid sjöns nordliga sida är perfekt för dig som vill vandra i bergen. Ett enkelt men omtyckt boende är hotell Ideal som ligger endast tre minuters promenad från stranden. Staden Garda ligger vid sjöns sydöstra sida. Denna gamla fiskeby är idag en livlig stad där butiker och restauranger kantar de slingriga små gatorna. Garda passar utmärkt att ha som utgångspunkt för att sedan besöka andra byar med båt, cykel eller bil. För den som är golfintresserad finns golfbanor på båda sidorna av sjön. Recidence Corte del Bosco ligger på landet utanför Garda och härifrån har man mindre än 5 kilometer till närmaste golfbana. Staden Sirmione är utmärkt att ha som utgångspunkt för att göra båtturer till andra orter. Sirmione är en charmig stad med sina medeltida gränder och här finns ruiner av en romersk villa. Du finner ett mycket stort utbud av butiker varav en hel del är exklusiva. Staden har restauranger i olika prisklasser. Dei Poeti är en berömd restaurang där du kan njuta av regionens läckerheter. Hotell Sirmione är ett mycket bra boende för dig som vill bo mitt i stadskärnan och ha utsikt över hamnen.